Funway

Suunnitelmissa pentue 2017 Never Never Land X'Beretta x Woollandian Myrsky Leijona, lisätietoa pentublogissa.

Lähtökohtana jokaiselle Funway pentueelle on saada itselle toimiva harrastuskoira. Tällä ajattelulla pyrin siihen, että jokainen yhdistelmä on sellainen, josta myös itse harrastuskoiran ottaisin luonteen, terveyden ja käyttöominaisuudet huomioiden. Yhdistelmää suunnitellessani mietin tarkasti, m i k s i haluan käyttää kyseisiä koiria, m i t ä annettavaa niillä on rodulle, m i s t ä olen valmis tinkimään ja mistä en ja m i t e n perustelen valintani, ennenkaikkea itselleni. Täydellisiä koiria ei ole mutta kasvattajana voi valinnoillaan aina vaikuttaa siihen, millaisia riskejä ottaa. Funway koirat eivät loista lukuisuudellaan. Pentuja tulee harvoin ja yhdistelmistä, jotka täyttävät jalostuksen tavoiteohjelman suositukset mahdollisimman kattavasti.

Tavoitteenani on kasvattaa terveitä, hyväluonteisia ja käyttöominaisuuksiltaan harrastuskoiraksi soveltuvia yksilöitä, rotumääritelmää kunnioittaen. Minulle sanasta bordercollie tulee ensimmäisenä mieleen monipuolinen, perusterve paimenkoira varustettuna hyvällä hermorakenteella, työmotivaatiolla ja toimintakyvyllä. Toivon näiden ominaisuuksien näkyvän myös kasvatustyössäni. Tärkeimpänä näistä pidän terveyttä, niin henkistä kuin fyysistäkin. Molempia tarvitaan, jotta saadaan toimiva kokonaisuus.

Haluan kasvattaa koiria, joista on tuleville omistajille iloa niin lenkkipoluilla kuin harrastuksissakin.Tärkeintä ei ole tulevaisuudessa saavutetut meriitit, tittelit ja tulokset vaan rakastavat ja hyvät kodit, joissa riittävästi aikaa ja ymmärrystä, sekä mahdollisuus antaa bordercollielle sen arvoinen, aktiivinen ja virikkeellinen elämä. Aikaisempi kokemus rodusta on plussaa muttei välttämätöntä. Jokainen pentu on kuitenkin ainutlaatuinen yksilö ja uskon että jos ne sellaisina myös otetaan, suhteeseen panostetaan ja luottamus rakennetaan maltilla, ollaan jo pitkällä. Arki on kuitenkin 95% elämästä ja siinä toimiminen tärkeintä. Aktiivisuutensa ja työtahtonsa vuoksi pelkästään sohvalle bordercollie ei sovi, kotikoiraa haluaville on monta muuta parempaa rotuvaihtoehtoa.

Ennen pennun hankintaa on hyvä tutustua rotuun huolellisesti, kuten myös pohtia, mistä syistä on rotuun päätynyt. Alle olen listannut sivustoja, joista löydät lisätietoa rodusta ja sairauksista, vastaavia löytyy vielä paljon lisää. Yhdistyksen (sbcak ry) sivuilta löytyy yhteystiedot pentua rotua harkitseville, älä epäröi ottaa yhteyttä jos kaipaat neuvoa. Yhdistyksen sivuilta löytyy myös jalostuksen tavoiteohjelma, johon suosittelen pentua harkistevia tutustumaan huolella.

Anadune bordercollie database
Bordercollien rotumääritelmä
Epilepsia tietokanta
Kennelliitto
Luonnetesti tietokanta
SBCAK ry
SBCAK ry:n terveystietokanta
SPeKL
SPKL
SPKY
Terveystietokanta
Working Bordercollie Club

Funway pennut kasvavat kotioloissa tottuen tavalliseen arkeen, sen ääniin, lapsiin ja perheen muihin koiriin. Pennut totutetaan myös autoiluun ja erilaisiin ympäristöihin turvallisesti äitikoiran kanssa. Pennut luovutetaan eläinlääkärin tarkistamina, madotettuina,silmäpeilattuina ja pentutestattuina. Ne rekisteröidään, tunnusmerkitään ja luovutetaan kirjallisten hoito-ohjeiden kanssa aikaisintaan 7-viikon iässä. Lähtiessään kohti uusia seikkailuja pentu saa mukaansa myös kasvattajan avun ja tuen koko elämän mittaiselle matkalle.

Kasvattajan peruskurssin suoritin kesällä 2012, jolloin myös allekirjoitin kasvattajasitoumuksen. Kennelnimi Funway minulle myönnettiin kesällä 2013.

Ensimmäinen Funway-pentue näki päivänvalon isänpäivänä 2013, jatkoa suunnittelemme tarkoin ja harkiten. Mikäli olet kiinnostunut tulevista Funway pennuista tai sinulla on muuten kysyttävää koiristamme, tavoitat minut parhaiten spostilla, vastaan kysymyksiin mielelläni. Varauksia emme ota vastaan. Koiriimme saa tulla tutustumaan ja se on myös suositeltavaa, koe- tai kilpailutilanne kun ei aina kerro koko totuutta koirasta.